Saturday, August 9, 2008

Gulai Ikan Tongkol Untuk Nasi Dagang




bahan-bahannya ;


bawang merah 8 ulas
bawang putih 4 ulas
halia 1 cm
lengkuas 2 cm
kunyit 2 cm
cili kering 3 sudu makan
(blender semua bahan2 diatas)
rempah kari ikan 3 sudu makan
santan 1 biji kelapa
ikan tongkol 2 ekor
(direbus dahulu)
garam secukup rasa
gula
asam keping


Cara memasaknya ;


tumiskan semua bahan2 yang telah diblender bersama dengan rempah kari sehingga naik minyak, kemudian masukkan santan bersama dengan ikan, sentiasa kacau sehingga masak sementara itu masukkanlah garam gula dan asam keping secukup rasa, biarkan menggelegak lebih kurang sepuluh minit dan kemudian boleh lah diangkat dan dimakan bersama nasi dagang.

No comments: