Saturday, August 9, 2008

Rendang Ayam



Bahan_bahannya ;

ayam 1 ekor dipotong kecil
daun kunyit 3 helai dihiris halus
santan 1 biji kelapa
kerisik 3 sudu makan
bahan untuk dikisar ;
bawang merah 10 ulas
bawang putih 5 ulas
halia 1 cm
lengkuas 2 cm
kunyit 4cm
bahan perasa secukup rasa ;
garam
gula
asam keping
ajinomoto

Cara memasaknya ;

masukkan santan kedalam periuk bersama ayam, dan bahan yang dikisar hidupkan api, biarkan sehingga menggelegak, masukkan bahan-bahan perasa, kacau seketika, biarkan sehingga hampir kering tetapi perlu dikacau sekali sekala supaya tidak hangit dan melekat pada kuali, apabila hampir masak iaitu apabila ia hampir kering dan ayam sudah empuk boleh masukkan kerisik bersama dengan daun kunyit, kacau seketika dan bolehlah diangkat dan dihidang kan bersama nasi atau ketupat nasi. Ayam boleh ditukar dengan daging, kerang, sotong atau pun udang, terpulang pada citarasa anda. Selamat mencuba.

No comments: