Thursday, August 28, 2008

Masak lemak cili api


Bahan-bahannya;

Ayam 1/2 ekor
Bawang merah 6 ulas
Halia 3 cm
Kunyit 4 cm
Santan 1 biji kelapa
Cili api 1 genggam
Daun kunyit 2 helai
Garam secukup rasa
Asam keping "

Cara memasaknya;

Bawang merah, halia, kunyit dan cili api diblender dan dimasukkan kedalam periuk bersama santan, kacau sekejap dan masukkan ayam, garam, daun kunyit dan asam keping, kacau sentiasa sehingga menggelegak,dan bolehlah diangkat setelah masak.Ayam boleh diganti dengan ikan, daging atau udang. Senang kan, selamat mencuba.

1 comment:

Najib said...

mintak izin nak link ye. sedang mencari resepi2. kalau boleh, post juga resepi mudah utk budak2 yang belajar di perantauan =)